Herbatka z pokrzywy
Herbata z pokrzywy – właściwości
Systematyczne spożywanie herbaty z pokrzywy może przynieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Pokrzywa jest źródłem witamin C, K, A i B1. Do tego zawiera w swoim składzie drogocenne pierwiastki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, krzem, sód czy jod. Na co pomaga herbata z pokrzywy? Sprawdza się ona w stanach zapalnych skóry, mięśni i stawów, alergiach, reumatyzmie, a nawet dolegliwościach o podłożu hormonalnym.
Przepis
Wystarczy garść liści świeżych (najlepsza pokrzywa to majowa,kwietniowa) lub suszonych, zalać wrzątkiem, przykryć szklankę spodeczkiem i parzyć 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziele i napar schładzamy do temperatury jakiej chcemy.Taką herbatę możemy wzbogacić smakowo dodając po parzeniu plasterek imbiru, albo goździk. Możemy też potem posłodzić letni napar miodem, syropem klonowym lub sokiem cytrynowym czy pomarańczowym.
Przygotowana herbatka z pokrzywy
Można również ususzyć swoją zebraną pokrzywe i z niej robić herbatki .
Dodaj komentarz