Napar (herbata) z cytryny,imbiru i miodu
Właściwości imbiru :
Napar z imbiru od niepamiętnych czasów stosowany był w lecznictwie ludowym jako środek na mdłości i przeciwwymiotny. Imbir jest znanym od lat środkiem na mdłości dla kobiet w ciąży i lekiem na chorobę lokomocyjną. Imbir wspomaga również odchudzanie, ma pozytywny wpływ na przemianę materii, oczyszcza organizm. Napar z imbiru jest łatwy w przygotowaniu i ma działanie orzeźwiające, wpływa również pozytywnie na krążenie krwi w mózgu i koncentrację.
Właściwości cytryny :
Chociaż cytryna wcale nie jest królową witaminy C, zawiera jej na tyle dużo,by wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Tym bardziej że ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. A ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu - sprzyja zatem odchudzaniu. Warto zacząć dzień od szklanki wody z plasterkiem cytryny.
Przepis :
Imbir należy obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki, w tym czasie zagotować wodę.Cytrynę, którą należy pokroić na małe kawałeczki np: ósemki. Do szklanek lub dzbanka włożyć imbir oraz cytrynę, zalać gorącą wodą i przykryć do zaparzenia na kilka minut. Na sam koniec dodać miód, który należy rozpuścić w naparze. Napar można podawać też jako zimny napój.